İlk Katman Tablaya Yapışmıyorsa ….

3D yazıcıyla ilk tanışanların genel kaderidir neredeyse ilk katmanın tablaya yapışmaması. Her nekadar aşması kolay olsa da dert olur insanoğluna. İlk katman yüzünden yazıcıdan kurtulmayı bile düşünenler olur bazen.

Evet aslında sorunu gidermesi, bakılması gereken kısımların falza olmasından dolayı meşakatli gibi görünse de aslında çok basittir. Zaten zamanla kazanılan tecrübeyle sorun bir yerden sonra modeli tabladan sökememeye döner. Lafı fazla uzatmadan gelelim yapılamsı gerekenlere.

Tabla Kalibrasyonu
Öncelikle düzgün bir ilk katman için tabla kabirsayonumuzun iyi olması gerekir. otomatik tabla kalibrasyonu olan cihazlarda ilk baskıyı almadan önce cihaza yaptrılmalı, otomatik kalibrasyon özelliği olmayan cihazlarda ise elle yapılmalı. Bu kalibrasyon ayarları ile iligli detaylara farklı bir yazımızda mutlaka değineceğiz.

Tabla Temizliği
İlk katmanın tablaya sorunsuz bir şekilde yapılması için tablanın temizliği de önemlidir. Belirli aralıklarla tabla sökülerek sabunlu su ile temizlenmesinde fayda var. Ancak her baskıdan önce kolonya veya benzeri maddelerle güzelce temizlenmelidir. Her ne kadar kimse kendine yakıştıramasa da incan vücudunun yağı modelin tablaya yapışmasını engelleyen unusurlardan biridir.

İlk Katman Nozzle ve Tabla Sıcaklığı
Modelin tablaya güzel tutunmasındaki önemli etkenlerden biri de sıcaklık değerleridir. Normal baskı sıcaklığı 205/60 şeklinde sorunsuz devam ederken bu sıcaklıklarla model tablaya yapışmayabilir. Bunun için ilk katmandaki nozzle ve tabla sıcaklıklarını yüksek tutmak sorunun çözümünde faydalı olacaktır. Ben şahsen nadiren filamentlerde değişiklik gösterse de genelde 225/75 ile ilk katmanı basarak modelin sıkı sıkıya tablaya tutunmasını sağlıyorum.

İlk Katman Baskı Hızı
Baskı hızı modelden modele ve kullanıcıya göre çok fazla değişiklik gösteren bir parametredir. Modelin genelind ekullanılacak hız tamamen tercih meseli olmakta birlikte, ilk katmanın mümkün olduğu kadar yavaş olması modelin tablaya yapışmasında azımsanmayacak bir etki göstermektedir. Ben yine kendi deneyimlerime dayanarak ilk katmandaki baskı hızını 20mm/sn şeklinde kullanıyorum.

Filamenti Tanıma
Her ne kadar en sona yazmış olsamda aslında en önemli kısımlardan biri, belkide en önemlisi kullandığınız filamenti iyi tanımanızdır. Hangi sıcaklık değerlerinde hangi tepkileri veriyor, hangi hızda ve hangi katman kalınlığında güzel baskı alınabiliyor gibi özelliklerini iyi bilmek gerekiyor .Bu özellikler marka bağımsız aynı markanın farklı renklerinde bile değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle her marka ve renge göre olabildiğince optimal değerleri tespit edip, bu değerleri ayrı birer profil olarak kaydetmekte fayda görüyorum.

Bu yazımda değindiğim konular tamamen kendi deneyimlerim ile sınırlı olup asla bir uzamn görüşü niteliğinde değildir. Tüm başlıklar birçok etmene göre farklılık gösterebilir. Bu yazımdaki bilgiler ile yapılacak uygulamaların sonuçlarının sizin sorumluluğunda olduğu hatırlatır,

Sağlıklı günlerde keyifli baskılar almanızı dilerim.
Dostluk ve Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir